Bronșiolita

Articol redactat de dr.Carmen Zapucioiu, Medic Primar Pediatrie, Medic Specialist Pneumologie Pediatrica

Bronsiolita este una dintre cele mai frecvente afectiuni respiratorii la copil si care se intalneste pe tot parcursul anului, dar cu precadere in sezonul rece, respectiv din lunile noiembrie pana in aprilie.

Aceasta este o boala acuta infectioasa, autolimitata, a cailor aeriene mici, cu caracter obstructiv, de etiologie virala, caracteristica copilului mic (0-24 luni), cu maximum de incidenta la varsta 0-6 luni.

85% din bronsiolite sunt produse de virusul sincitial respirator tip A si B, 11% sunt produse de adenovirusuri tip 1, 2, 5, iar 4% sunt produse de virusul parainfluenzae 1,2,3,4 Mycoplasma pneumoniae, enterovirusuri, rhynovirusuri, chlamydia pneumoniae.

Factorii care favorizeaza aparitia bronsiolitei la copil sunt reprezentati de: mama fumatoare in timpul sarcinei, lipsa alaptarii, prematuritatea, conditiile socio-economice precare.

 Contagiozitatea este foarte mare si se datoareaza eliminarii virusurilor pe cale respiratorie, prin tuse sau stranut, de catre o persoana (copil sau adult bolnav, care are secretii nazale infectate cu virus, in special virus sincitial respirator). Incubatia este de 2-5 zile.

Bronsiolita poate evolua diferit, de la forme usoare la forme medii si severe de boala. Boala poate debuta ca o raceala banala, cu nas infundat, secretii nazale, tuse,  indispozitie, refuzul alimentatiei. Febra poate sa lipseasca sau sa fie moderata. Dupa 2-3 zile de evolutie, tusea se intensifica, devine spastica, iritativa, apare wheezing-ul  (respiratia suieratoare), copilul devine cianotic, frecventa respiratorie creste, copilul respira cu dificultate, apare tirajul intercostal, balansul toraco-abdominal, iar saturatia de oxigen scade ca urmare a instalarii insuficientei respiratorii acute. In aceasta etapa boala devine o urgenta pediatrica, copilul necesitand internare in spital.

La sugarul mic semnele de insuficienta respiratorie sunt mai accentuate. In plus poate sa apara apneea (oprirea respiratiei).

 Tratamentul se va face in functie de forma clinica de boala.

Ce nu trebuie facut in bronsiolita: nu se administreaza aspirina – exista risc de sindrom Raye, nu se fumeaza langa copil si  nicaieri pe teritoriul casei pentru ca fumul de tigara poate migra foarte usor si este iritant pentru caile aeriene ale copilului.

 Precautii: Hipoxia este frecventa, de aceea se va monitoriza saturatia de oxigen, se va acorda atentie aparitiei crizelor de apnee, deteriorarii statusului respirator si aparitiei insuficientei respiratorii. Siropurile de tuse, in special cele expectorante, aerosolii cu fluidifiante de secretii respiratorii, se vor administra cu prudenta, de preferat se vor evita, existand riscul de incarcare traheo-bronsica si evolutie spre agravare.

Este important ca orice copil in primii 2 ani de viata, care prezinta manifestari respiratorii se fie examinat medical pentru a putea depista din timp bronsiolita si a administra tratamentul adecvat. In plus, pacientul trebuie monitorizat, prin controale medicale periodice,  in lunile urmatoare avand in vedere potentialul evolutiv spre wheezing recurent, hiperreactivitate bronsica indusa viral. De asemenea, exista un risc mai mare pentru sugarii care au facut bronsiolita cu virus sincitial respirator de a face mai tarziu astm bronsic.

Leave a reply